Seksueel misbruik

Informatie AWK-onderzoek naar seksueel misbruik

Seksueel misbruik: de achtergrond en impact

De Wet op de Jeugdzorg (2004) verstaat onder seksueel misbruik “Alle opgedrongen seksuele aanrakingen van een volwassene bij een kind. Het kind kan die door het lichamelijke of relationele overwicht, de emotionele druk, of door dwang en geweld niet weigeren".

Uit de cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen (2014) blijkt dat elk jaar 62.000 kinderen slachtoffer worden van seksueel misbruik. 

‎‎Hoe kunnen professionals ouders ondersteunen in het verwerkingsproces?

Hoe ouders reageren wanneer zij horen dat hun kind seksueel is misbruikt, is van invloed op het verwerkingsproces van het kind zelf. 

Voor kinderen is het van belang dat hun ouders zien wat zij nodig hebben en niet opgeslokt raken door hun eigen emoties en gevoelens van schuld en schaamte. De vraag is hoe hulpverleners hierin kunnen ondersteunen. Waar kun je op letten als je in gesprek bent met ouders?

Signaleren van seksueel probleemgedrag bij kinderen

De AWK werkt samen met een aantal buitenlandse collega’s aan het beschikbaar maken van een eigentijds instrument om seksueel gedrag en seksuele zorgen bij kinderen meer bespreekbaar te maken. In dit instrument is ook aandacht voor bijvoorbeeld sexting en online exposure. Dit project is mogelijk gemaakt door het Fonds Slachtofferhulp. Zowel kinderen als ouders brengen het onderwerp seksueel gedrag en seksuele zorgen niet gemakkelijk ter sprake, vaak uit angst, schaamte of onwetendheid. Ook professionals zijn terughoudend om dit onderwerp ter sprake te brengen, mogelijk uit ongemak maar ook vanwege een gebrek aan kennis en vaardigheden. Bovendien worstelen professionals veelal met de vraag; Wat is normaal en wanneer is seksueel gedrag afwijkend of zorgwekkend? 

Met dit onderzoeksproject ontwikkelen we een Nederlandse versie van een nieuwe Amerikaanse vragenlijst naar seksueel gedrag, de ASB-C, en onderzoeken we de cross-culturele validiteit hiervan. Het doel is zo bij te dragen aan het bespreekbaar maken van seksueel gedrag.

Wat vertellen we de ouders?

Tips en adviezen

De manier waarop ouders reageren wanneer zij horen dat hun kind slachtoffer is van seksueel misbruik, is van grote invloed op het kind. Mogelijk weegt de reactie van de ouders zelfs zwaarder in het herstel van het kind dan bepaalde kenmerken van het misbruik zelf. Hoe gaan professionals met ouders hierover in gesprek? Doen professionals er goed aan om ouders inhoudelijk te informeren over het misbruik en specifieke details te delen? Of zorgt dit juist voor (te veel) negatieve emoties? Kenter Jeugdhulp en de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben dit onderzocht.

Bekijk en beluister de tips en adviezen in het vlog en de podcast

Seksueel misbruik: de invloed op gezinsrelaties

Binnen de AWK onderzocht Ivanka van Delft de impact van seksueel misbruik op kinderen, hun ouders en de ouder-kind relatie. Daarbij onderzocht zij welke rol sociale relaties spelen in de ontwikkeling van problemen bij slachtoffers van seksueel misbruik. Zij ontdekte dat positieve sociale relaties met ouders, collega's en partners van groot belang zijn voor het herstel na kindermishandeling.

Beter inzicht in gevolgen seksueel misbruik
Het onderzoek is bijzonder omdat ten eerste beide onderzoeksgroepen (vrouwen uit een justitiële jeugdinrichting en misbruikte kinderen tot en met 16 jaar) tot nu toe relatief weinig zijn onderzocht. Ten tweede is weinig bekend over de interpersoonlijke context waarin seksueel misbruik plaatsvindt en de impact hiervan op het herstel van deze slachtoffers. Ten derde omdat in het onderzoek het perspectief van zowel misbruikte kinderen als van de ouders van deze kinderen is betrokken. Ten slotte omdat het onderzoek verschillende disciplines in de psychologie combineert, zoals klinische, evolutionaire, persoonlijkheids- en sociale psychologie, om zo tot een beter begrip te komen van de gevolgen van seksueel misbruik.

Informatie AWK-onderzoek naar seksueel misbruik

Onderzoek binnen de AWK richt zich op de impact van seksueel misbruik op de gezinsrelaties. Daarnaast richt de AWK zich op het ontwikkelen, verbeteren en onderzoeken van behandelingen voor kinderen die seksueel misbruikt zijn. Een voorbeeld hiervan is de Horizonmethodiek

Een kind op de grond met een knuffeldier
Hoe ouders reageren wanneer zij horen dat hun kind seksueel is misbruikt, is van invloed op het verwerkingsproces van het kind zelf.
Reload 🗙