Binnen de jeugdzorg zien we veel kinderen en ouders die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. TIC is geen behandeling of methode, maar een visie op kinderen en hun gezin.
TIC: Trauma informed care in de jeugdzorg
Binnen de jeugdzorg zien we veel kinderen en ouders die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. TIC is geen behandeling of methode, maar een visie op kinderen en hun gezin. Binnen TIC onderscheiden we verschillende stappen binnen het trauma-informed werken:
- beseffen (van de prevalentie en impact van ingrijpende gebeurtenissen)
- herkennen (van de gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen, ook op de langere termijn)
- handelen (door de kennis over de impact van ingrijpende gebeurtenissen te integreren in behandeling, beleid en procedures)
- voorkomen (van her-traumatisering)
Consortium Trauma Informed Care (TIC)
Consortium Trauma Informed Care (TIC) bestaat uit uit 2 kennisinstituten: VU Amsterdam en Hogeschool InHolland, en 4 praktijkinstellingen: Koraal, Enver, Yorneo en Kenter Jeugdhulp. Sinds 2024 werken zij nauw samen om een TIC monitor te ontwikkelen voor jeugdzorgorganisaties.
Deze monitor helpt organisaties bij het implementeren van een TIC visie. Spil van het project is het ‘auditteam’. Iedere praktijkpartners heeft zijn eigen auditteam, bestaande uit een scientist practitioner (zorgprofessional), ervaringsdeskundige en onderzoeker. Voor de ontwikkeling van de TIC monitor integreert het auditteam de verschillende perspectieven met de wetenschappelijke kennisbasis over TIC als organisatorische visie. Ook gaat elk auditteam langs de samenwerkende partners in dit consortium. Op deze wijze wordt de TIC monitor en de auditstructuur zo goed mogelijk getest op o.a. haar toepasbaarheid. Dit om een zo compleet en bruikbaar mogelijke TIC monitor te lanceren voor organisaties in de jeugdzorg.
Contactpersoon: Yvonne van Pouderoijen

Training Traumasensitief Hulpverlenen
Neemt trauma-kennis en self-efficacy van jeugdzorgprofessional toe na het volgen van de training Traumasensitief Hulpverlenen?
Kenter Jeugdhulp wil alle hulpverleners opleiden in trauma- en gehechtheidssensitief hulpverlenen en dit duurzaam borgen in het primair proces, zodat er een traumasensitief hulpverleningsklimaat ontstaat. Hiervoor is een training ‘Traumasensitief Hulpverlenen’ ontwikkeld, gebaseerd op de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ van Leony Coppens en Carina van Kregten. Aan deze training is een onderzoek gekoppeld. Het onderzoek is gericht op de vraag of een toename van kennis op het gebied van trauma leidt tot een vergroot gevoel van handelingsvertrouwen (self-efficacy) van jeugdzorgprofessionals.
Lees verder